Hoe maak je een grafiek in Microsoft Excel?

Als voorloper op de workshop is hier een blog over het maken van grafieken. Natuurlijk kan ik veel meer uitleggen in 3 uur tijd. Nóg meer in een hele dag “Hoe visualiseer ik data?”. Wil je snel aan de slag en even proeven wat grafieken kunnen verbeelden? Lees dan door!

Eenvoudige grafieken hebben minimaal 2 gegevens, bijvoorbeeld maanden en het verbruik aan energie. Deze gegevens staan in een aaneengesloten tabel.

De kolom maandverbruik is natuurlijk niet "ingeklopt", hier zitten berekeningen achter. Deze berekeningen heb je echter niet nodig om de grafiek te maken en vallen dus in de categorie onnodige gegevens en worden dan ook niet meegenomen (kolom verbergen). Wanneer je de celwijzer in de tabel plaatst weet Excel welke gegevens je wilt gebruiken. Met menu Invoegen kun je de gegevens in een grafiek laten zien.

Hier staan al best veel mogelijkheden dus laten we Microsoft Excel het werk voor ons doen en kiezen voor Aanbevolen grafieken.

Ook bij Aanbevolen grafieken zijn er nog steeds veel keuzemogelijkheden. Waar gaat je voorkeur naar uit? Sommige grafieken (zoals een cirkeldiagram) zien er dan misschien wel leuk uit maar het is de vraag of ze ook in één oogopslag vertellen wat je wilt laten zien. Je ziet meteen ook dat Excel de horizontale as als tijdlijn gebruikt. Dit kun je omdraaien maar of het dan duidelijker wordt?

Als voorbeeld (en omdat het in dit geval ook echt de meest duidelijke grafiek is) is het lijndiagram gebruikt. Excel plaatst de grafiek meteen naast de tabel. Je kunt hem groter of kleiner maken, maar je kunt ook nog "eigen" aanpassingen maken.

Omdat Nederland massaal overstapt op groene energie wordt dit ook duidelijk gemaakt in de grafiek ;-) Hiervoor klik je éénmaal op de grafiek en kies je voor de verfkwast en Kleur. Onderin kies je het groene kleurschema. De lijn wordt groen.

Bij diezelfde verfkwast kun je ook enkele stijlen kiezen. Om meteen duidelijk te maken wat de gebruikte kWh zijn kies je voor de tweede variant. De cijfers aan de verticale as verdwijnen.

In de workshop en op een trainingsdag leg ik ook uit hoe je bijvoorbeeld draaigrafieken maakt. Of wat een Gantt-grafiek is en wanneer je die gebruikt. Wat een secundaire as kan toevoegen. En nog veel meer :-) Wil je hierover meer weten? Vul je dan het contactformulier in? En wellicht ben je ook geïnteresseerd in andere trainingen? Ik hoor graag van je!