Hoe krijg ik dat copyright-teken in Microsoft Word?

Koen schrijft wetenschappelijke verhandelingen. Vaak worden deze door een redacteur nagekeken en die plaatst dan het ©-teken. Maar Koen zou dit ook heel graag zelf willen kunnen. Net als dat hij zelf wil kunnen bepalen hoe, waar en wanneer zijn werk openbaar gemaakt of verveelvoudigd wordt.

 

Wat is er aan de hand?

Het auteursrecht (of copyright) is het recht van de maker. Het kent geen formaliteiten, je hoeft jouw literaire werk, wetenschapsartikel of kunstuiting niet te deponeren of te registreren om deze rechten te verkrijgen. Sinds 1886 regelt de Berner Conventie het auteursrecht in de meeste landen van rechtswege. Tot zover de theorie erachter… die kent Koen ook wel. Maar nu het teken zelf!

Bijna alle teksten bevatten alleen de normale letters en cijfers met of zonder accenttekens. Bijna iedereen weet wel hoe je accenttekens moeiteloos invoegt. Maar die symbolen... Toch zijn er voor enkele symbolen gelukkig heel makkelijke oplossingen.

Oplossing!

Er zijn verschillende manieren om het copyright-teken in te voeren. Je kunt de ingewikkelde methode volgen door in menu Invoegen te kiezen voor Symbool in de groep Symbolen (uiterst links). Dat kost tijd….. én het kan veel makkelijker! Wanneer je in je tekst de letter c door haakjes ( ) insluit krijg je vanzelf het copyright-teken in je tekst. Het gebruikte lettertype maakt daarbij niet uit.

Extraatje 

Het €-teken wordt door velen nog ingevoerd door de toetscombinatie Alt+0128. Ook dit kun je maken door ( e ) zonder de spaties voor en na de e te typen.

Het teken ® duidt een geregistreerd handelsmerk aan. Het heeft binnen de Europese Unie geen wettelijke betekenis. In de Verenigde Staten is het gebruik wel wettelijk beschermd. Je mag het teken daar alleen gebruiken bij merken die zijn ingeschreven in het merkenregister. Je maakt dit teken door ( r ) te typen zonder de spaties voor en na de r. 

Het trademarksymbool ™ is een symbool dat wordt gebruikt voor nog niet geregistreerde handelsnamen. Je maakt dit door ( tm ) zonder de spaties voor en na de tm te typen.

En Koen schrijft nu zelf zijn copyright-teken!