Hoe houd ik altijd de eerste rij zichtbaar in Microsoft Excel?

Microsoft Excel is een sterk rekenprogramma. Excel kan ook gebruikt worden als database. Meestal heb je dan in de eerste rij de zogenaamde veldnamen staan en daaronder “hangen” de gegevens. Nu is dat best overzichtelijk zolang alles nog op één scherm past. Maar wat als je meer gegevens hebt en tóch die veldnamen wilt blijven zien? Deze vraag stelde Judith mij en ik geef graag het antwoord.

Wat is een database?

Een database is een verzameling gegevens, een digitaal archief. Een voorbeeld van een database is bijvoorbeeld een lijst met de boeken uit je boekenkast. Hiervan wil je weten welke artiest welk boek geschreven heeft, eventueel een ISBN-nummer, het jaar van uitgifte, aan wie je het uitgeleend hebt… Als je 10 boeken hebt is dat nog wel overzichtelijk, maar met 100 boeken wordt het al iets minder duidelijk en wat als je 1000 boeken bezit?

Een ander voorbeeld van een database is een adreslijst. Vroeger verzamelden we NAW-gegevens, tegenwoordig al snel de NAWTE-gegevens, waarbij de T voor telefoon en de E voor e-mail staat. Met 5 adressen zul je nog geen moeite hebben, 50 adressen wordt al een iets langere lijst, van hoeveel vrienden en kennissen wil jij de gegevens paraat hebben?

Wat zijn veldnamen?

Veldnamen kenmerken de gegevens. Zo kun je je voorstellen dat een boekenlijst de veldnamen Auteur, Titel, ISBN, Genre, … heeft. Veldnamen worden meestal vet gedrukt om het verschil te maken met de gegevens die eronder hangen.

Hoe houd je de eerste rij altijd zichtbaar?

Gelukkig heeft Microsoft Excel een handig hulpmiddel om de eerste rij altijd zichtbaar te houden. Je gaat hiervoor naar menu Beeld. In de groep Venster kun je onder het kopje Blokkeren bepalen wat je wilt vastzetten. Hier kies je nu voor Bovenste Rij blokkeren.

Het maakt dan niet uit waar je in de database staat, de bovenste rij (van wat je op het scherm ziet) is nu altijd zichtbaar, ook als je ver naar beneden scrolt. Onderstaand voorbeeld toont enkele e-books terwijl de eerste rij blijft staan. Wil je dus echt de eerste rij vastzetten let er dan wel op dat deze op het scherm zichtbaar is.