Een PowerPoint die staat als een klok!

Ger vraagt aan Officevraagbaak hulp bij het maken van zijn presentatie. Hij wil zijn medewerkers inspireren om verder te kijken dan het standaardproduct. Ger heeft een niet-alledaagse hobby, het verzamelen van staande klokken. Hierover kan hij met zeer veel enthousiasme vertellen maar het heeft totaal niets te maken met het product dat door het bedrijf op de markt wordt gezet. Juist dát aspect gaan we uitbuiten.

 

Wat is er aan de hand?

Ger heeft bedacht een deel van zijn klokkenverzameling te tonen en tijdens de presentatie het enerverende geluid van zacht tikkende klokken op de achtergrond te laten afspelen. Zijn presentatie krijgt de titel “Het staat als een klok”, een leuke woordspeling. Hij heeft opgenomen hoe lang de presentatie ongeveer gaat duren en hij wil niet tussendoor de dia’s moeten verwisselen. Dit moet volautomatisch gebeuren. 

Oplossing!

We gaan eerst op zoek naar gratis klokkengeluid bij YouTube. Er is een hele waslijst waar je uit kunt kiezen. Dit is ook een aanrader voor muziek die je wilt gebruiken ter ondersteuning van video’s en dergelijke. Vervolgens kiest Ger de mooiste klokken uit zijn verzameling (uit zijn fotocollectie, ik heb ze nog niet in het echt gezien). En dan gaan we aan de slag. De volgorde van tonen bepalen, de overgangen tussen de beelden en dan het geheel opslaan als een voorstelling. Dat is de korte versie, de langere versie beschrijf ik hieronder.

De volgorde van tonen

Het is gemakkelijk om dia’s onderling te verwisselen, hiervoor sleep je ze omhoog of omlaag.

De overgang tussen de beelden

Er zijn heel veel mogelijkheden om de dia’s in elkaar te laten overvloeien. Om het in stijl te houden kiezen we voor de Klok-overgang. Scrol naar beneden om meer overgangen te zien.

De voorstelling

Eerst wordt met de try-out het aantal seconden bepaald dat een dia blijft staan. Vervolgens wordt de dia ingesteld als zou deze “in een kiosk” worden afgespeeld. Dat betekent ook dat de voorstelling eindeloos door blijft gaan, totdat op Escape wordt gedrukt. Dat betekent ook dat de presentatie mag uitlopen, de voorstelling stopt niet uit zichzelf.
We besloten om toch geen klokgeluiden toe te voegen, deze zouden de presentatie alleen maar storen.

Tenslotte wordt de voorstelling opgeslagen als een PowerPoint-voorstelling. Nu start meteen de voorstelling en krijg je niet eerst het PowerPointprogramma. Let op: standaard kiest PowerPoint voor het opslaan van een presentatie. Bij het openen hiervan start dus het programma PowerPoint en moet je nog de diavoorstelling starten.

De presentatie stond als een huis en klonk als een klok :-)